Good-looking , huh?

Monday, August 27, 2012

Jom Puasa 6 (Setelah Seminggu Beraya)

Assalamualaikum Warahmatullah
Hello Hye

Well, a week of Syawal has been spent imprudently. Now, school has just started as usual.

Lemang, ketupat, nasi impit, lontong, kuah kacang telan je.(kunyah jugak)
Homework tak sentuh. Ahh, sentuh gak tapi nak dekat sekolah. Power tak? Haha
Hari tu aku timbang, and as expected I gain 1 kg! I wonder when I can loose weight if this is my lifestyle. I tried to cut down the portion of food taken but it won't work. Actually, I need to know number of calories I'm taking everyday but that's the problem I dunno. The biggest thing I'm concern about is exercising. Did I do em? No, I haven't since .......??Haha. I like to exercise. Everyday, I wish I have a treadmill in my house and I can run as fast as I can without people seeing me. Hohohi

*******
What if we start off this school with a fresher us?
By doing Puasa 6! 
At least, we can rest our stomach from digesting and absorbing too much rendang and bla bla.
And you know what, puasa 6 is like puasa setahun! So, what a waste if we do not take this chance! C'mon!

Barang siapa yang berpuasa pada bulan Ramadan, kemudian diikuti puasa enam hari pada bulan Syawal adalah seperti puasa setahun penuh. ( Hadis Riwayat Muslim)



For some girls or women or ladies, it may be confusing as like
 'Do we have to puasa ganti first or puasa 6 first?'
How's the niat?
Can we do both at one time?

Here I copied some of the best and easy to understand answer, taken from here

Apabila sudah mengqada puasa 6, secara automatik dia sudah melaksanakan puasa 6. Namun kalau dia masih ingin berpuasa sunat selepas itu masih digalakkan.

Dia juga boleh berniat, "Aku berpuasa qada Ramadan dan sunat Syawal esok hari kerana Allah Taala," Jadi niat ini membolehkan dia mendapat pahala puasa sunat Syawal.


Namun ada jugak tersilap niat dengan menyebut puasa sunat dahulu diikuti puasa qada, maka dengan itu niat puasa qada tidak terpakai. "Aku berpuasa sunat Syawal dan Qada Ramadan esok hari kerana Allah Taala."

Oleh sebab itu umat Islam terutama wanita dianjurkan segera menyelesaikan puasa qada dan sunat 6 Syawal dalam bulan Syawal untuk membolehkan mereka mendapat anugerah pahala puasa setahun. Hal ini berdasarkan sabda Rasulullah SAW "Sesiapa yang berpuasa Ramadan dan mengikutinya dengan 6 Syawal, mereka seolah-olah berpuasa setahun."


So, very simple kan girls semua? Yang penting niat harus didahulukan dengan qada Ramadhan. Kemudian barulah puasa sunat syawal. 


Selamat berjaya. Moga usaha kita dirahmati Allah swt :)


3 love(s) me:

unsecretostory said... [Reply to comment]

nice sharing . tertanya jugak pasal qada puasa ngan puasa enam nie ;)

Maicher said... [Reply to comment]

good food here. thanks!

Faiqah Umaira said... [Reply to comment]

unsecrectostory: alhamdulillah jumpa :)

maicher: :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...